Karin, waarom Scrum?

Een tweet van mij over de tweedaagse Scrum training die ik volgde bij Projectteamwork in Heerenveen riep bij een aantal collega’s vragen op.

Wat is Scrum? En na wat uitleg: ‘okee, en Karin, waarom volg jij dan deze training’?

Bij Scrum denk ik terug aan één van mijn opdrachten, bijna 10 jaar geleden bij een grote verzekeraar. Zoals bij veel vergelijkbare organisaties lag ook hier een niet te overziene lijst met verbeterpunten op het gebied van proces- en systeemverbetering.

De medewerkers werkten met de beste bedoelingen toe naar een perfect systeem waarbij handmatige acties overbodig zouden worden.  Maar ze zorgden er vooral voor dat de lijst met actiepunten  die bij een afdeling applicatiebeheer terecht kwam, steeds langer werd. Die afdeling ging bijna ten onder ging aan de enorme workload. En was niet in staat om een keuze te maken uit de massa eisen en wensen.

Ik herinner me nog goed de externe projectleider die daar aan zet kwam. Hij werkte met Scrum, en met hele goede resultaten. Er onstond duidelijkheid, focus. Er werden keuzes gemaakt die iedereen begreep.  De lijst slonk, er vielen verbeterpunten af, en er werden driewekelijks verbeteringen opgeleverd. Allemaal blij zou je denken!

Ik hoorde de projectleider, van wie ik nu weet dat hij Scrum-master was, regelmatig mopperen over afwezigheid van de opdrachtgever bij diverse overleggen en over medewerkers die niet vrijgemaakt warden. Na enige tijd vloog de projectleider er om voor mij onduidelijke redenen uit.

Scrum kwam pas weer op mijn pad bij het lezen van een artikel over Betteke van Ruler,  die een alternatieve Scrum-methodiek heeft ontwikkeld voor communicatietrajecten.

Mijn belangstelling was gewekt, en toen de collega’s van Projectteamwork een scrumtraining in hun aanbod opnamen was ik van de partij.

Nu, 10 jaar na mijn eerste kennismaking met Scrum, begrijp ik waar het toen mis ging. Ik overzie de Scrummethodiek, snap wat de rol van een productowner is, wat van de teamleden word verwacht, ik zie de samenhang en ook het afbreukrisico als deelnemers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Een opdrachtgever/productowner die zijn verantwoordelijkheden niet wil of kan nemen maakt het voor een Scrummaster per definitie onmogelijk om gestelde doelen te behalen.

Scrum is voor mij vooral een methodiek met mogelijkheden! Niet alleen voor ICT, maar ook voor communicatie, en ook, als ik het iets dichterbij zoek,  voor de ontwikkeling van e-learning-producten en -projecten waarbij organisaties ‘online’ gaan werken.

Dus, om een antwoord te geven op de vragen van collega’s: ik verdiep mij in Scrum omdat ik met de Scrummethodiek klanten kan helpen om beter en sneller tot resultaten te komen.

Karin Hornstra
Adviseur online leren en organiseren
www.parnasos.nl

Projectteamwork is hét projectenbureau in Noord-Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s